Picture

Onze varkens

Onze filosofie is dat varkens een vrij leven moeten hebben, gewoon lekker buiten, met gezond en gevarieerd voedsel, voldoende leefruimte en vrij toegankelijke schuilmogelijkheden.

Kraamstal

Akkervarken zeugen bouwen zelf een nestje! In de zomermaanden plukken ze onkruid, in de winter gebruiken ze plukken stro. De meeste biggetjes worden binnen in de kraamstal geboren maar een enkele keer werpt een zeug gewoon buiten!
De biggen blijven 8 tot 10 weken bij hun moeder.
Na het spenen blijven de biggen nog ongeveer 4 weken op de boerderij in een samengestelde groep, biggetjes uit meerder toompjes worden samengevoegd. De biggen krijgen de tijd om te wennen aan hun zelfstandigheid, het leven binnen een groep en de afrastering.
Op een leeftijd van ongeveer 12/14 weken worden de biggen uitgezet voor natuurbeheer. Voor meer informatie over natuurbeheer, klik hier.

Levensloop
Wij hebben de levensloop van onze Akkervarkens in eigen beheer. Van geboorte tot aan de slacht.
Na een leven in de natuur worden de varkens op een leeftijd van +/- 2 jaar geslacht door Slagerij Meems te Nieuw-Weerdinge.
Wij vinden het erg belangrijk dat ook de laatste reis goed verloopt en daarom hebben wij ervoor gekozen om het transport in eigen beheer te houden.
Slagerij Dijkstra is een familiebedrijf waar op een transparante en nette manier gewerkt wordt door diplomeerde medewerkers met passie voor het slagersvak.
Door de gehele levensloop in eigen beheer te houden kunnen wij garanderen dat Akkervarkens een dierwaardig bestaan hebben gehad, van begin tot eind.

Kringloop van grondstoffen
Onze varkens eten buiten wat ze lekker vinden. Ze wroeten in de grond naar wortels en knollen, ruimen de restanten van een oogst op of doen zich te goed aan bergen onkruid. Daarnaast voeren we onze Akkervarkens bij met producten die we inkopen bij boeren uit onze directe omgeving. Het bijvoeren zorgt ervoor dat de varkens naar ons toekomen en hierdoor te controleren zijn op een goede gezondheid.
We geloven in de kringloop van grondstoffen. In het gebruik maken van de grondstoffen die voor handen zijn. Daarom organiseren we bijvoorbeeld elk jaar een eikel-inzamelactie. Samen met buurtbewoners en sportclubs uit de omgeving zamelen we ongeveer 6000 kg eikels in. Een lekkernij voor de varkens!

Stap in de wei

We hebben op onze boerderij in Valthermond 365 dagen per jaar ‘Stap in de wei’. Iedereen mag op eigen gelegenheid een kijkje nemen bij de varkens. We merken dat veel mensen hier enthousiast over zijn want de Akkervarkens krijgen veel bezoek.
Wanneer je ook een keertje persoonlijk wilt kennismaken met onze Akkervarkens ben je, elke dag, van harte welkom op onze boerderij! Voor meer informatie klik hier!

Akekrvarken mini landbouw machientjes tekst

Wat zijn akkervarkens?

De Akkervarkens lopen het gehele jaar buiten. Hier doen ze nuttig werk. Ze eten onkruid met wortel en al op, creëren nieuwe open plekken in het bos of eten de restanten van een oogst op. Ze doen wat een varken graag doet; wroeten in de grond.

We hebben de gehele levensloop van onze Akkervarkens in eigen beheer. Van geboorte tot aan de slacht. Hierdoor kunnen wij een dierwaardig bestaan en vlees van constante goede kwaliteit garanderen.

Lees meer over de varkens!